Dagindeling

Onthaal
De ouders doen het jasje van hun kind uit in de gang en leggen hun spulletjes in hun persoonlijk kastje of schuifje. Informatie rond hun kindje wordt uitgewisseld met de ouders zodat ze goed op de hoogte zijn van het nacht- en ochtendverloop van het kind. 

Eetgewoonten

De ochtendvoeding of het ontbijt van de kinderen wordt thuis gegeven.

Om 10 uur drinken onze kruipers & peuters soep uit een bekertje. Rond 10u30 à 11u wordt de hoofdmaaltijd geserveerd. Dit varieert van patatjes, rijst, spaghetti, vegetarische maaltijd ,… met groenten en vlees of vis. De oudsten van de groep kunnen al zelfstandig eten, de kleinsten worden ondersteund door de begeleiders. Na de maaltijd krijgen ze nog iets om te drinken. De baby’s krijgen naar eigen behoefte hun flesje of groenten- en fruitpap.

Rond 15u00 wordt hen een 3-uurtje voorgeschoteld zoals boterhammen, pudding, yoghurt, fruit,… . Op doktersvoorschrift wordt er rekening gehouden met dieetvoeding.

Slaapgewoonten

Wanneer de jongste baby’s ‘s ochtends vroeg gebracht worden en nog nood hebben aan slaap, worden ze in bedje gelegd. We houden rekening met hun eigen slaapritme, dat wil zeggen dat ze in bedje gelegd worden wanneer ze er nood aan hebben. Elk kindje heeft zijn eigen bedje met naampje erop en tut/knuffel indien nodig. ‘s Middags gaan de meeste slapen om 12u00.

Onze peuters slapen op een veldbedje, verdeeld over vier slaapkamers. Ieder kind heeft zijn eigen bed met symbooltje erop, slaapzak en een tut, indien gewenst. Tijdens het slapengaan is er telkens een begeleider aanwezig voor toezicht. Kindjes die zonder luier slapen gaan eerst nog naar het toilet.

Om de rust van de kindjes te respecteren vragen wij aan de ouders hun kindje niet op te halen tussen 12u en 14u.

Activiteiten

De baby’s hebben de gelegenheid om ofwel in een relax, in het park, in de schommel of op de speelmatten te spelen. Er is een uitgebreid assortiment aan speelgoed, zodat elk kindje kan spelen met speelgoed waarvoor het interesse heeft. Het kindje wordt gestimuleerd om te leren zitten, rollen, kruipen, rechtop staan en eventueel al stappen.

De kruipers kunnen zich uitleven op de mat, in het hoge park, op de grote blokken, met allerlei speelgoed,… . Er worden al wat meer gerichte activiteiten georganiseerd zoals dansen, knutselen, liedjes zingen, puzzelen,…

Bij de peuters wordt er gestreefd naar zelfstandig functioneren. Voor de kinderen naar school gaan wordt er gestart met zindelijkheidstraining in samenspraak met de ouders. Na het eten wassen de kinderen zelf hun gezicht en handen. Ze kruipen zelf in hun eigen bedje en kennen al snel hun symbooltje van buiten.

KOL Harlekijntje behoort tot vzw Sint-Goedele Brussel ondernemingsnummer: 047.379.452  RPR: Brussel – Nederlandstalig